Op 12 september onthulde Apple de splinternieuwe iPhone 15-serie: een indrukwekkende reeks toestellen met de nieuwste mobiele technologie. We hebben onderzocht wat de precieze verschillen zijn.

Hoe presteert de iPhone 15 (Pro) in vergelijking met de iPhone 14 (Pro) en de iPhone 13 (Pro)? Is het echt noodzakelijk om over te stappen naar het nieuwste model? Of past een voordeligere iPhone 14 of iPhone 13 misschien beter bij je? Dit artikel biedt een gedetailleerde vergelijking op specificaties en onderlinge verschillen, zodat je alvast een idee hebt welke iPhone het beste bij jou past.

Natuurlijk kun je ook direct een afspraak maken bij jouw dichtstbijzijnde Welcom-winkel. We leggen je graag eenvoudig alle verschillen tussen de modellen uit, zodat je goed geïnformeerd en op basis van jouw voorkeuren de meest geschikte iPhone kunt kiezen. Uiteraard met een op maat gemaakte aanbieding, zoals je van ons gewend bent. Ons team staat voor je klaar om je te begeleiden bij het maken van de juiste keuze, zodat je binnenkort volop kunt genieten van de perfecte iPhone voor jou!

Maak een afspraak bij Welcom bij

Design vergelijking: de verschillen tussen iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13

De designfilosofie van Apple blijft duidelijk herkenbaar in de iPhone 15. Met subtiel afgeronde randen en een vlak schermglas geeft de iPhone 15 een moderne twist aan het vertrouwde ontwerp, in tegenstelling tot de iPhone 14 en iPhone 13, die wat betreft vormgeving nauwelijks van elkaar verschillen. Hiermee markeert het design van de iPhone 15 en 15 Pro een opmerkelijke verandering ten opzichte van hun voorgangers.

Zowel de iPhone 15 als de iPhone 15 Plus hebben een matte, glazen achterkant, waardoor vingerafdrukken tot het verleden behoren. Deze verfijning, voorheen voorbehouden aan de Pro-modellen van de iPhone 14 en iPhone 13, wordt versterkt door de dunste schermranden ooit gezien op een iPhone Pro-versie, waardoor het scherm bijna het gehele oppervlak beslaat.

In de iPhone 15 vervangt het Dynamic Island de iconische notch, zoals dat vorig jaar al gebeurde bij de iPhone 14 Pro. Op het Dynamic Island kunnen subtiel informatie over bijvoorbeeld afgespeelde muziek of binnenkomende berichten worden weergegeven. Tot slot past het cameragebied op de achterzijde van de iPhone 15 qua kleur harmonieus bij de behuizing.

Kleurenvergelijking: iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13

De iPhone stond ooit bekend om zijn kenmerkende witte behuizing. De laatste jaren worden alle iPhone-modellen uitgebracht in een scala aan aantrekkelijke kleuren, zodat er altijd een kleur is die bij je past. De nieuwe iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn verkrijgbaar in zwart, wit, geel, blauw en roze. De iPhone 15 Pro en Pro Max komen in naturel titanium, blauw titanium, wit titanium en zwart titanium. Hiermee wijkt het kleurenpalet iets af van de iPhone 14 en iPhone 13-series. De donkergroene versies van de iPhone 13 Pro zijn vervangen door nieuwe kleuren voor de Pro-variant. Wat je ook kiest, elke serie biedt voldoende opties en altijd de tijdloze keuze voor chic zwart. Door de iets dunner uitgevoerde schermranden zijn de afmetingen van de Pro-versies iets anders dan die van hun voorgangers, de iPhone 13 Pro en iPhone 14 Pro.

Beeldschermverschillen: iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13

Bij het vergelijken van de beeldschermen van de iPhone 15, iPhone 14 en iPhone 13, valt op dat ze allemaal een gelijk formaat hebben van 6,1 inch. De iPhone 13 had ook een Mini-variant, die in de iPhone 14-serie niet meer beschikbaar is. In plaats daarvan is de grotere iPhone 14 Plus geïntroduceerd, die nu een vergelijkbaar schermformaat heeft als de Pro Max-varianten van de iPhone 15. De iPhone 15-serie behoudt dezelfde modellen als de iPhone 14 en 14 Pro, met de iPhone 15 met een scherm van 6,1 inch, de iPhone 15 Plus met een scherm van 6,7 inch, en de iPhone 15 Pro, die qua formaat overeenkomt met de iPhone 15 met 6,1 inch, en de iPhone 15 Pro Max, die een scherm heeft van 6,7 inch, vergelijkbaar met de iPhone 15 Plus.

Iphone15 Close Up

iPhone 15 Pro met USB-C poort in plaats van lightning-poort

Het grote verschil tussen de iPhone 15 (Pro) en zijn voorgangers is de overstap naar een USB-C poort, die de vertrouwde lightning-poort vervangt. Hoewel het uiterlijke verschil subtiel is, met een licht grotere, maar nog steeds herkenbare pilvormige opening, brengt de USB-C-poort aanzienlijke functionele voordelen met zich mee, zoals sneller opladen en verbeterde gegevensoverdracht. Bovendien voldoet Apple hiermee aan de Europese verplichting om over te stappen naar een uniforme connector voor het opladen van mobiele apparaten. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat laders van oudere producten langer kunnen worden gebruikt. Als je momenteel een 25W snellader van Apple hebt met een USB-C aansluiting, kun je deze hergebruiken. Er zijn ook kabels beschikbaar voor andere laders die je kunt gebruiken voor de iPhone 15 serie. Het is belangrijk om te weten dat zowel de kabel als de lader invloed hebben op hoe snel je iPhone 15 kan worden opgeladen, dus laat je hier goed over informeren.

Cameraverschillen: iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13

Apple zet de jaarlijkse traditie voort om de camera van de iPhone te verbeteren, wat resulteert in foto's van nog hogere kwaliteit. Net als bij de iPhone 14, die een grotere sensor en een breder diafragma introduceerde voor betere prestaties bij weinig licht, blijft deze trend voortduren met de iPhone 15-serie. Zelfs de standaardmodellen in deze reeks, de iPhone 15 en iPhone 15 Plus, delen in deze fotografische vooruitgang, met een 48-megapixel camera aan de achterzijde, die voorheen alleen beschikbaar was in de Pro-modellen.

De iPhone 15 Pro behoudt de drie lenzen aan de achterkant, net als de iPhone 13 Pro en iPhone 14 Pro. Bij de iPhone 13 Pro hadden alle drie de lenzen een resolutie van 12MP. Bij de iPhone 14 Pro werd één lens vervangen door een 48MP camera. Bij de iPhone 15 Pro zien we dezelfde lensconfiguratie als bij de iPhone 14 Pro. Waar de iPhone 15 Pro zich onderscheidt ten opzichte van de iPhone 14 Pro is in de verbeterde groothoeklens en telelens. Ten opzichte van de iPhone 13 Pro zijn de camera's dus aanzienlijk verbeterd. Daarnaast liggen de lenzen van de iPhone 15 Pro iets dieper in het toestel, waardoor de camerabult afneemt van 4,18 mm naar 3,6 mm en deze iets minder prominent aanwezig is.

iPhone15

De nieuwe sensor in de iPhone 15 is ontworpen om meer licht vast te leggen en zorgt voor een verbeterde balans tussen licht en schaduw, waardoor over- of onderbelichting wordt geminimaliseerd. Dit is vooral merkbaar bij het vastleggen van gezichten, zelfs in situaties met sterk lichtcontrast vanuit de achtergrond. Tegenlichtsituaties, waarbij de voorgrond vaak in duisternis verdwijnt, kunnen nu nauwkeuriger worden vastgelegd.

Voor wat betreft de camera's en hun opstelling is de iPhone 15 vergelijkbaar met de iPhone 13. Als je een significante verbetering in de camera van je nieuwe iPhone wilt zien, is de iPhone 15 Pro of Pro Max de beste keuze.

5G-vergelijking: iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13

Zowel de iPhone 14 als de iPhone 13 waren al voorzien van 5G-connectiviteit, en dit geldt ook voor de opvolgers in de iPhone 15-serie. Wat de nieuwe 5G-chips betreft die in de iPhone 15 (Pro) worden gebruikt, mogen we verwachten dat deze energiezuiniger zijn dan hun voorgangers.

Processorvergelijking: iPhone 15 Pro vs iPhone 14 vs iPhone 13

Ieder jaar introduceert Apple een nieuwe reeks iPhones met een geüpgradede en verbeterde processor, die zowel beschikbaar wordt voor het standaard model als het Pro model. Bij de iPhone 14 en 14 Pro werd echter afgeweken van deze trend. De iPhone 14 Pro kreeg de nieuwe A16 Bionic chip, terwijl de iPhone 14 het moest doen met een upgrade van de iPhone 15 chip die we al kenden van de iPhone 13 en 13 Pro. Voor de iPhone 15-serie wordt deze traditie voortgezet. De iPhone 15 Pro wordt uitgerust met de nieuwe iPhone A17 Bionic chip, terwijl de iPhone 15 de A16 Bionic chip krijgt die we kennen uit de iPhone 14 Pro. Hiermee is er dit jaar opnieuw een verschil tussen de processors van de iPhone 15 en 15 Pro. De A17 Bionic chip is wederom energiezuiniger en sneller dan zijn voorganger, de A16 Bionic chip. Hierdoor zijn zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 15 een significante verbetering ten opzichte van de iPhone 14 Pro en iPhone 13 Pro. De iPhone 15 laat eveneens een stap vooruit zien ten opzichte van zijn voorgangers, de iPhone 13 en iPhone 14.

Conclusie: iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13,welke kies je?

We zetten enkele voordelen op een rij. De iPhone 15-, iPhone 14- en iPhone 13-series bestaan uit prachtige telefoons met ieder hun eigen voordelen ten opzichte van het modeljaar ervoor. Allereerst, bij de aanschaf van de nieuwste iPhone krijg je altijd de nieuwste snufjes op het gebied van hard- en software. Als je nu kiest voor de iPhone 15 Pro, geniet je van een verbluffend always-on OLED-scherm, een snellere processor en een langere batterijduur. De grootste verschillen zijn te zien tussen de iPhone 15 Pro, iPhone 14 Pro en iPhone 13 Pro, met name op het gebied van camera, processor en schermverversing. Apple heeft ervoor gekozen om de iPhone 15 Pro duidelijk te onderscheiden van de iPhone 15. De iPhone 15 Pro beschikt over een aanzienlijk betere camera, de nieuwste en snelste processor en een verbeterd display.

De iPhone 15 kopen als…

 • je  de nieuwste iPhone wil
 • je de mogelijkheden van “Dynamic Island” wil in plaats van de notch
 • je een snellere en energie zuinigere processor wil dan de iPhone 14 en 13
 • een groot beeldscherm je aanspreekt, met keuze uit 6,1 of 6,7 inch

De iPhone 15 Pro kopen als…

 • je altijd de professioneelste iPhone wil
 • je de mogelijkheden van “Dynamic Island” wil, in plaats van de notch
 • je de snelste iPhone wilt hebben, met een A17 Bionic processor en daarmee je smartphone nog langer kunt gebruiken
 • je de beste camera’s wil hebben

De iPhone 14 kopen als…

 • je kwaliteit belangrijk vindt, maar niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft
 • je een betere camera dan de iPhone 11, 12 of 13 serie wilt hebben
 • je een snellere en energiezuinigere processor wil, dan de iPhone 13
 • je een groot beeldscherm je aanspreekt, met keuze uit 6,1 of 6,7 inch

De iPhone 13 kopen als…

 • Je kwaliteit belangrijk vindt, maar niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft
 • Je niet de snelste iPhone 14 Pro nodig hebt
 • Je maximaal €30 per maand wil uitgeven aan je telefoon

Specificatie en vergelijking iPhone 15 (Pro) vs iPhone 14 vs iPhone 13

Hieronder vind je nogmaals alle specificaties op een rij. We begrijpen dat het na het lezen van al deze termen en specificaties moeilijk kan zijn om te beslissen welke iPhone het beste bij je past. Daarom staan we graag persoonlijk voor je klaar in de winkel. We kunnen je daar uitgebreid uitleggen wat de verschillen voor jou betekenen. Kom dus snel langs en ontdek welke iPhone het beste bij je past!

Afsprakenplanner Telecombinatie

Specificaties

iPhone 15

iPhone 14

iPhone 13

Introductie

2023

2022

2021

Scherm

6,1’’

Super Retina XDR-display

460 PPI

6,1’’ Super Retina OLED

460 PPI

6,1’’

Super Retina OLED

460 PPI

Afmetingen (H x B x D)

160,9 x 77,8 x 7,70 mm

146,7 x 71,5 x 7,80 mm

146,7 x 71,5 x 7,65 mm

Gewicht

201 gram

172 gram

173 gram

Processor

A16 Bionic-chip

A15 Bionic-chip

A15 Bionic-chip

5G

Ja

Ja

Ja

Besturingssysteem*

IOS 17

IOS 16

IOS 15

Opladen

USB-C

Lightning

Lightning

Opslagruimte

128  / 256  / 512 GB

128 / 256 / 512 GB

128 / 256 / 512 GB

Camera’s

Voor: 12 MP

Achter: 48 MP

Voor: 12 MP

Achter: 12 / 12 MP

Voor 12 MP

Achter: 12 / 12 MP

Kleuren

Blauw

Roze

Geel

Groen

Zwart

Zwart

Wit

Blauw

Paars

Rood

Zwart

Groen

Blauw

Rose

Wit

Rood

Waterdicht

IP68

IP68

IP68

Veiligheid

Face-ID

Face-ID

Face-ID

Prijs vanaf**

€ 969

€ 869

€ 749

*Bij lancering is updaten meestal mogelijk

**Combineer met een provider naar keuze voor extra voordeel